Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 december 2019

Welkom in Utrecht, ook bij tijdelijk verblijf

Utrecht trekt steeds meer mensen aan. Zij blijven een nachtje als toerist en soms blijven ze voor een langere periode om te werken of studeren. D66 wil dat de stad ook ruimte biedt voor die laatste groep.  Maarten Koning: “Woonaanbod voor kort verblijf maakt onze stad aantrekkelijk voor mensen die hier een tijdje willen verblijven, maar niet in een hotel. Zo geven we internationale studenten, wetenschappers of kunstenaars ook een warm welkom in de stad.”

Aanvulling op het hotelbeleid

In Utrecht hebben we al regels voor hotels. Dit wordt nu aangevuld met regels voor ‘short stay’ (tijdelijk verblijf). Maarten Koning: “Dit is belangrijk omdat het gaat over de toegankelijkheid van onze stad. D66 wil dat er ruimte is voor mensen die tot maximaal een jaar in onze stad willen verblijven. Speciale accommodaties voor kort verblijf zijn nodig om  de overspannen woningmarkt te ontlasten. We willen dat echte woningen namelijk zoveel mogelijk beschikbaar blijven voor wie echt lange tijd in de stad wil wonen.”

D66 vindt dat de groep internationals die gebruik kan maken van accommodaties voor kort verblijf, goed geïnformeerd wordt over de nieuwe regels via de gemeentelijke website. Het is belangrijk dat zij hun rechten kennen en een fijne plek vinden in Utrecht. Een voorstel van D66 daartoe werd aangenomen.