Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 9 juli 2020

Voorbereiden verkiezingen 2021 in G4

De D66-fracties van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen de steden goed voorbereiden op de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 onder de coronamaatregelen. De gemeenteraadsfracties willen graag weten hoe de stadsbesturen naar de nieuwe verkiezingen kijken. Fractievoorzitter Jony Ferket (Utrecht): “Veilige en soepele verkiezingen organiseren is van vitaal belang. Wij willen dat de verkiezingen vlekkeloos verlopen, daarom vragen we nu om duidelijkheid over de te nemen maatregelen.”

Stemmen is feest

De D66 fracties vinden democratie ook in tijden van corona te belangrijk om af te wachten. Fractievoorzitter van Amsterdam Reinier van Dantzig: “Stemmen is het feest van onze democratie, maar er zijn wel zorgen: kunnen bijvoorbeeld alle stemlokalen open, zijn meer stemlokalen nodig en welke maatregelen worden er genomen dat we veilig met het rode potlood in de weer kunnen?” De fracties gaan er vanuit dat de verkiezingen goed zullen verlopen, omdat nu al voorbereidingen worden getroffen.

Onderzoek

Op dit moment doet minister Ollongren namelijk onderzoek naar de organisatie van de Tweede Kamerverkiezingen, daarbij worden er verschillende scenario’s onderzocht. Chantal Zeegers (Rotterdam): “We zijn blij dat de minister breed scenario’s onderzoekt, wij haken daar graag bij aan.” Want, zo vult Hanneke van der Werf (Den Haag) aan: “Door de te nemen maatregelen kost het misschien meer geld om de verkiezingen te organiseren. Juist in deze tijd is het dan van belang om daar nu al voorbereidingen voor te treffen.”

Klik hier voor de schriftelijke vragen die ons raadslid Hind Dekker-Abdulaziz stelde over de voorbereidingen op de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.