Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 september 2020

Terugblik Denk-a-Thon en Opening Politiek Seizoen

Op zondag 6 september openden we in de Social Impact Factory samen met 80 van jullie het nieuwe politiek seizoen. Het was fijn om jullie, op 1.5 meter afstand, weer in levende lijve te kunnen zien!

 

 

 

Denk-a-Thon: creatieve ideeën voor lokale vraagstukken

De dag werd afgetrapt door de Denk-a-Thon waar vijf teams aan de slag gingen met lokale vraagstukken die aangedragen zijn door onze raadsfractie. Onder leiding van leden van de werkgroep democratie gingen ongeveer dertig leden aan de slag met vraagstukken als het lerarentekort, de energietransitie en de effecten van COVID-19 op de stad. De teams werden bijgestaan door onze raadsleden en externe experts.

Na 3.5 uur brainstormen werden de ideeën gepitched ten overstaan van een jury bestaande uit Victor Everhardt (wethouder Amsterdam), Jony Ferket (fractievoorzitter D66 Utrecht) en Jan-Joost van der Slik (bestuurslid politiek). De jury heeft het team dat zich bezighield met de energietransitie als winnaar uitgeroepen omdat dit idee de beste praktische uitvoerbaarheid en creativiteit had en daarnaast goed pastte bij ons gedachtegoed.

Het team stelde een kenniscentrum voor, het huis van contact, om beter te communiceren over verduurzaming. Dit huis moet door door de ambtelijke organisatie breken en daarmee processen versnellen en tot slot ook een verbindende rol spelen. Alle ideeën worden gedeeld met de raadsfractie, werkgroepen en met de nog in te stellen verkiezingsprogrammacommissie.

Opening politiek seizoen

Het nieuwe politieke seizoen werd afgetrapt door afdelingsvoorzitter Tom Kunzler en fractievoorzitter Jony Ferket. De aftrap vond plaats in twee verschillende zalen, waarvan een zaal met livestream, om de 1.5 meter te respecteren en het maximaal aantal mensen per zaal niet te overschrijden. Tom en Jony deden een interactieve quiz met de zaal met vragen over discussiepunten binnen de coalitie, Rijnenburg en het Summer in the City initiatief.

Daarna gaf de Utrechtse staatssecretaris Alexandra van Huffelen een vooruitblik op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 en de inzet van D66 nu Sigrid Kaag verkozen is tot lijsttrekker. Ze deelde in een Q&A met de zaal ook haar inzet om de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire zo snel mogelijk te kunnen ondersteunen.

Tot slot werd Roel Masselink voor zijn tomeloze en jarenlange inzet voor de afdeling benoemd tot lokale held van het jaar 2020. Roel zet zich met hart en ziel al jaren vrijwillig in voor D66 Utrecht. Tot en met juni als afdelingsvoorzitter, maar nu ook als lid is hij een steun en toeverlaat voor veel leden en betrokken bij de Utrecht Canal Pride en Pride66.

We kijken er naar uit om jullie de komende maanden weer vaker fysiek te zien. Uiteraard volgen we alle coronamaatregelen nauwlettend en bekijken we per geval of we activiteiten fysiek, digitaal of in hybride variant organiseren, maar het was geweldig om jullie weer te hebben gezien in de Social Impact Factory.