Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 maart 2020

Rafelranden belangrijk voor Utrechtse identiteit

D66 is gehecht aan de rafelranden van Utrecht. In de vrije ruimte, waar geëxperimenteerd kan worden, ligt óók het verhaal van onze stad. Raadslid Has Bakker: “Het gaat erom dat we vrije ruimte behouden voor initiatieven die bijdragen aan onze identiteit. Denk aan plekken zoals de Nijverheid of het Hof van Cartesius.” D66 verzet zich tegen een te zeer aangeharkte stad. Bij herontwikkeling van gebieden moet plek blijven voor dit soort initiatieven met een grote maatschappelijke waarde.

Rafelranden van de stad

Vandaag besluit de gemeenteraad over maatschappelijke voorzieningen in een groeiend Utrecht. D66 wil een stad met voldoende ruimte om te leven, sporten en elkaar te ontmoeten. Maar een stad die groeit heeft ook lucht en vrije ruimte nodig. D66 maakt zich zorgen over de neiging van politieke partijen in Utrecht om de stad ‘aan te harken’. Has Bakker: “Natuurlijk groeit de stad en moet ruimte efficiënt worden ingericht. Maar laten we niet vergeten hoe belangrijk rafelranden zijn voor Utrecht. D66 wil creatieve plekken beschermen bij de herontwikkeling van gebieden.”

Mede- en zelfbeheer

Het is ook belangrijk dat we slim omgaan met de ruimte in een snelgroeiend Utrecht. D66 ziet een rol voor medebeheer of zelfbeheer door inwoners bij het op peil houden van maatschappelijke voorzieningen. Has Bakker: “Denk bijvoorbeeld aan Sporthal Lunetten. Daar wordt enorm veel eigenaarschap gevoeld door de gebruikers. Inwoners hebben zelf vaak de beste ideeën over dit soort voorzieningen. Wat ze nodig hebben is vertrouwen van de gemeente.” D66 wil dat de gemeente actief meewerkt aan zelfbeheer.

Op de foto bezoekt D66 het Hof van Cartesius in Utrecht