Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 6 februari 2020

Nieuw investeringsplatform voor banen van de toekomst

In Utrecht zijn niet genoeg banen voor iedereen. Zeker niet nu steeds meer mensen in Utrecht komen wonen. D66 wil daarom meer investeren in de economie van de hele regio. D66 ziet veel mogelijkheden nu de gemeente zich officieel heeft aangesloten bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM). Fractievoorzitter Jony Ferket: “Utrecht heeft een economisch topklimaat. D66 is daar enorm trots op. Maar voor de toekomst zijn er tienduizenden banen extra nodig. Ook zullen er nieuwe banen komen door technologie en sommige banen verdwijnen. Met het nieuwe investeringsplatform hebben Utrechters in de toekomst ook werk en lossen we de mismatch op de arbeidsmarkt op.”

Banen van de toekomst

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is een investeringsplatform dat bedrijven helpt bij hun groei en ontwikkeling. D66 vindt het belangrijk dat het platform investeert in innovatieve bedrijven die veelbelovend zijn voor de werkgelegenheid van de toekomst. Het woningentekort, lerarentekort, klimaatverandering, ziektes zoals kanker en taaislijmziekten: allemaal vraagstukken waar bedrijven kunnen helpen met innovatieve oplossingen. Jony Ferket: “In Utrecht zit veel kennis over duurzaamheid, gezondheid en digitalisering. Dat zijn de sectoren waar we in moeten investeren om de regio innovatief en concurrerend te laten zijn. Niet alleen nu, maar vooral in 2040, als we met veel meer zijn!” Het oprichten van een ROM is een ambitie uit het coalitieprogramma.

Onderwijs

D66 wil dat we naast duurzaamheid, gezondheid en digitalisering meer focus leggen in het economisch beleid op onderwijs. In de regionale economische agenda is onderwijs nu nog geen pijler. Jony Ferket: “We hebben veel succesvolle onderwijsstartups en alle soorten onderwijsinstellingen in Utrecht! Dan moet onderwijs ook een speerpunt worden waarin we extra investeren. Zeker door het lerarentekort kunnen we alle innovatieve ideeën gebruiken.”

Diversiteit

Als aandeelhouder is de gemeente betrokken in het bestuur van het investeringsplatform. D66 heeft, samen met Groenlinks, erop aangedrongen dat ingezet wordt op diversiteit in het bestuur en met name in de Raad van Commissarissen. Jony Ferket: “Veel Raden van Commissarissen zijn man, blank en grijs, wij willen een betere afspiegeling van Utrecht terug zien.”