Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 14 maart 2019

Meer tijd voor succesvolle erfpachtregeling

D66 zet zich al jaren in voor het afschaffen van erfpacht in Utrecht. Sinds 2016 kunnen erfpachters de grond onder hun woning in eigendom verkrijgen. Voor erfpachters die nog canon betalen of deze niet eeuwigdurend hebben afgekocht, heeft D66 zich ingezet voor een goede regeling. De regeling die er kwam in 2017 blijkt zo succesvol, dat de aanvragen niet op tijd verwerkt kunnen worden. D66 is blij dat de verwerkingstermijn nu wordt verlengd met twee maanden.

Conversieregeling
In 2017 kwam er na twee jaar afstemming tussen erfpachters en de gemeente een zogenoemde conversieregeling. Door die regeling kregen Utrechters de mogelijkheid om hun erfpachtrecht om te zetten naar eeuwigdurende erfpacht. D66 vindt dat een erfpachtconstructie niet meer van deze tijd is en wil erfpachters zoveel mogelijk mogelijkheden geven om hier vanaf te komen.

Vandaag blijkt dat de regeling erg succesvol is. Meer dan de helft van de 2867 erfpachters is op het aanbod van de gemeente ingegaan. Een deel van hen gaat voor de opties die mede door D66 aan de regeling zijn toegevoegd. Deze opties hebben het aanbod aantrekkelijker gemaakt voor mensen die zo’n groot bedrag niet in één keer kunnen betalen.

Verlenging van de termijn
Dat de regeling zo succesvol was, had de gemeente niet verwacht. Na vragen van D66 bleek dat de betrokken notarissen grote moeite hadden om alle aanvragen op tijd te verwerken. Vandaag is bekend geworden dat de termijn van oorspronkelijk drie maanden nu wordt verlengd met twee maanden. Zo krijgen erfpachters langer de tijd om alles te regelen.