Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 februari 2021

Maak vernieuwd Ronald McDonaldhuis mogelijk

De verhuizing en uitbreiding van het Ronald McDonaldhuis op de gewenste nieuwe locatie ligt gevoelig. D66 en andere partijen in de Utrechtse gemeenteraad vragen de Provinciale Staten om de locatie die volgens de UU, UMC Utrecht en  het Prinses Maximacentrum het beste is, niet te blokkeren. Raadslid Jelmer Schreuder: “Het Ronald McDonald huis vervult al 30 jaar een rol van enorme betekenis voor zieke kinderen en hun ouders. D66 wil dat ze dat kunnen blijven doen. Universiteit en ziekenhuizen hebben grote bereidheid getoond tot goede onderlinge afspraken zodat de UNESCO-nominatie niet in gevaar komt én we een groener en autoluwer Utrecht Science Park krijgen. Wij verzoeken de Provinciale Staten om hier niet voor te gaan liggen”. Een motie daartoe die D66 samen met andere partijen indiende, kreeg steun van de meerderheid van de gemeenteraad.

Omgevingsvisie
In haar motie vraagt D66 de afweging voor de nieuwe locatie van het Ronald McDonaldhuis voor te leggen aan de gemeenteraad wanneer deze in het najaar de Omgevingsvisie Utrecht Science Park (USP) behandeld. D66 heeft aan het college gevraagd om daarvoor met alle partners op het USP in gesprek te gaan om tot een voorstel te komen. Schreuder: “In dat voorstel wordt een volledige afweging gemaakt die in het belang is van alle berokkenen. Wij weten dat dit mogelijk is. D66 wil dat ouders van zieke kinderen in Utrecht een warme plek zo dichtbij als mogelijk krijgen. Wij hebben het volste vertrouwen dat de partners op het USP dit kunnen realiseren met respect voor het landschap, met meer groen en ecologische verbetering. Zo doen we recht aan de belangen van iedereen in het gebied: het prachtige erfgoed, het belangrijke groen én de jonge patiënten en hun ouders.”

Achtergrond
Het Ronald McDonaldhuis biedt plaats aan de familie van zieke kinderen, die in het Prinses Máxima Centrum liggen. Het is belangrijk dat de McDonaldhuizen nabij ziekenhuizen liggen, zodat familie dichtbij is in moeilijke tijden. Momenteel wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Het UMC Utrecht verplaatst namelijk een parkeergarage om zo autoverkeer meer buiten het USP te houden. Er is commotie ontstaan, omdat de nieuwe locatiekeuze bij de Hollandse Waterlinie deel uitmaakt van een aanvraag voor de UNESCO werelderfgoedlijst. Volgens het provinciebestuur is dit een absolute blokkade op de nominatie, terwijl er procedures bestaan bij UNESCO om in deze situatie toch toestemming te krijgen. Lees er meer over in het AD of DUIC.