Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 8 december 2020

Krappe voldoende voor gezonde lucht niet genoeg

Je kunt niet kiezen welke lucht je inademt. Daarom moet ongezonde lucht tot het verleden gaan behoren. Raadslid Jelmer Schreuder: “De Utrechtse lucht is de afgelopen jaren verbeterd, maar een krappe voldoende voldoet wat D66 betreft niet. Het nieuwe pakket met maatregelen moet lokaal de grootste vervuilers terugdringen. Zo krijgen we met de sloopregeling de meest vervuilende auto’s van de weg. En met de bouw werken we samen aan vermindering van luchtvervuiling bij bouwprojecten, zodat dit schoon kan terwijl we wel hard blijven doorbouwen.”  

Schone auto kopen voordeliger
De sloopsubsidie is voor D66 een essentieel onderdeel. Utrechters kunnen geld krijgen van de gemeente als zij hun oude vervuilende auto laten slopen en dat gebruiken voor een een nieuwere, schone auto of alternatieve vervoersmiddelen. Jelmer Schreuder: “Wij moeten blijven kijken waar de kosten van onze ambities landen, zeker nu de coronacrisis onze stad raakt. Wij vinden het niet eerlijk om de eigenaren van oude busjes en auto’s nu te overvallen met nieuwe kosten. De sloopsubsidie helpt hen actief en productief te blijven terwijl we ook de vervuilende voertuigen van de weg halen.” 

Bouwmachines
In Utrecht worden jaarlijks veel nieuwe woningen gebouwd. Om dat te realiseren, zijn grote machines nodig die nu nog veel vieze lucht uitstotenIn samenspraak met de bouwsector heeft de gemeente nieuwe eisen aan de machines opgesteld, maar wat D66 betreft blijft het niet bij die ene stap. Door ons voorstel gaan we iedere vijf jaar kijken of de eisen strenger kunnen“We laten zien dat we rekening houden met de lange afschrijftermijnen in de bouw. Maar bij nieuwe aankopen verwachten wij wel schone machines. Het laatste dat we willen is vertraging van de woningbouwproductie”, legt Schreuder uit.

Hout stoken in kachels
Een andere oorzaak van luchtvervuiling is houtstook door particulieren. Het college stelt een subsidie voor om mensen te helpen hun uitstoot te verminderen en schoorstenen te verwijderen. D66 is nog niet overtuigt van de subsidie op vervanging van oude haarden door moderne kachels. We willen dat het college het positieve effect daarvan beter onderbouwt. Bovendien zijn andere opties onvoldoende onderzocht, zoals het aanbrengen van filters. Deze mogelijkheden worden de komende maanden bekeken.