Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 26 november 2020

Ieder kind eerlijke kans op schoolplek

Scholen moeten plekken zijn die kansengelijkheid verhogen. Het Utrechtse aanmeldbeleid zorgt ervoor dat de kloof juist wordt vergroot. Dat moet anders en dat gaat ook gebeuren. Raadslid Mohammed Saiah: “Een eerlijke start voor ieder kind is belangrijk voor D66. Wat we in Utrecht zien is een valse start. Sommige ouders krijgen geen eerlijke kans bij het aanmelden van hun kinderen op scholen. Dat zijn we nu aan het omkeren. D66 wil dat ouders een gelijke kans hebben om hun kind op de school te krijgen die het beste past.”

Eerlijker en duidelijker

Afgelopen zomer werd duidelijk dat Utrechtse basisscholen de inschrijving en aanmelding op hun scholen heel verschillend regelen. Sommige scholen houden lijstjes bij met vooraanmeldingen. Hierdoor ontstaat het recht van de sterkste en zijn er geen gelijke kansen op een plek. Dat is nadelig voor ouders en natuurlijk vooral voor hun kinderen. D66 wil dat scholen stoppen met zogenaamde vooraanmeldingen en de stappen rondom inschrijving moeten veel en veel duidelijker. Met een transparant aanmeldbeleid brengen we ook segregatie een slag toe. Toch is dat voor D66 geen doel op zich, want keuzevrijheid voor ouders vinden we erg belangrijk. We willen dat ouders een eerlijke kans krijgen om de keuze te maken die zij goed vinden voor hun kind.

Segregatie tegengaan

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gemengde scholen bijdragen aan ontmoeting, wederzijds begrip en respect van kinderen onderling met verschillende achtergronden. D66 ziet het tegengaan van segregatie als een uitgangspunt in het aanmeldbeleid. Nu reizen er nog teveel kinderen iedere dag over de grenzen van hun wijk om naar school te gaan, bijvoorbeeld in Overvecht.

Nieuwe plannen

D66 wil dat we het aanmeldbeleid in Utrecht veranderen. Door het zorgwekkende rapport eerder dit jaar is er gelukkig veel energie losgekomen. De schoolbesturen werken samen met het college en ouders aan een goed plan, dat al in het volgende schooljaar ingevoerd kan worden. D66 heeft vertrouwen in het vermogen van alle ouders uit de stad en schoolbesturen om tot verstandige nieuwe afspraken te komen. Wij hebben in eerdere debatten onze uitgangspunten mee kunnen geven aan het college, nu is het aan de stad om met de gemeente mee te denken.