Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 19 februari 2020

Hoe houden we onze binnenstad levendig?

De Utrechtse binnenstad trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Zij komen voor de historie van de binnenstad, horeca, winkels en cultuur. Ze dragen bij aan een aantrekkelijke binnenstad en D66 ziet hen graag komen. Tegelijkertijd ziet D66 dat winkelpanden steeds vaker en langer leeg staan. Hierdoor verliest de binnenstad aan levendigheid. Fractievoorzitter Jony Ferket: “D66 wil dat de gemeente aan de slag gaat met oplossingen voor de leegstand, zoals ruimte bieden aan creatieve en startende ondernemers. Ook wil D66 wonen boven winkels meer stimuleren. Enorm zonde met deze woningnood dat etages boven winkels leeg staan.”

Opvullen die leegstaande panden

Winkelpanden in Utrecht staan steeds vaker en steeds langer leeg. Met de opening van het vernieuwde Hoog Catharijne zijn er veel meer winkelruimten bijgekomen. Leegstand draagt niet bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. D66 wil dat het college op verkenning gaat naar creatieve oplossingen en draagt er zelf een aantal aan. Zo zouden vastgoedeigenaren verleid moeten worden om ondernemers in het begin een lagere huur te vragen die langzaam oploopt. Ook zou de gemeente vastgoedeigenaren kunnen prikkelen om startende, creatieve of innovatieve ondernemers tijdelijk een kans te geven in hun panden. En tot slot zouden de etalages bestickerd kunnen worden zodat de leegstand niet zo opvalt.

Wonen boven winkels

Wonen in de etages boven winkels draagt bij aan de gewenste levendigheid. Dat gebeurt nu nog niet altijd, bijvoorbeeld omdat de toegang tot de woning in de winkel zelf is en eigenaren en huurders dit lastig vinden. D66 vindt dat een gemiste kans, zeker met het oog op het woningtekort. We willen weten hoeveel etages boven winkels leegstaan en hoe we deze aantrekkelijker voor woningen kunnen maken. Tenslotte stelt D66 voor om extra onderzoek te doen naar de wensen van bezoekers. Aan welke winkels, musea of evenementen hebben zij behoefte? Die informatie kan er aan bijdragen dat bezoekers zich beter verspreiden over de binnenstad. Zo is er levendigheid in alle straten en voorkomen we hele drukke plekken.