Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 juli 2021

Hoe het is om stage te lopen bij D66 Utrecht

Mijn naam is Benmackenzie Lake beter bekend als Ben Lake. Ik ben inmiddels afgestudeerd aan het Creative College van ROC Midden Nederland. Voor mijn opleiding evenementenorganisatie heb ik stage gelopen bij het fractiebureau van D66 Utrecht. Hier heb ik met 2 fractiemedewerkers, 10 raadsleden en 3 wethouders kennisgemaakt. Ook heb ik kennisgemaakt met de leden en het bestuur van de vereniging. Hier vertel ik je over mijn ervaringen!

Als je hier klikt, dan kun je mijn woordenboek zien. Daarin vertel ik wat ik heb geleerd over hoe de politiek werkt. Misschien vind je dat ook leuk om te lezen!

Evenementenorganisatie
Ik hoor je denken, wat heeft deze stage met mijn opleiding te maken? Alles! Ik als mbo-student moet  competenties verwerven om later aan de slag te gaan als professional. Tijdens deze stage heb ik mijn mening kunnen uiten, wat niet overal vanzelfsprekend is. Ik heb kunnen brainstormen over ontwikkelingen, plannen en processen. Ook heb ik meerdere evenementen kunnen organiseren, van online, hybride tot in real-life. Hier heb ik mezelf ontwikkelt en ben ik geroeid van student tot professional. Je ken het gezegde vast; waar een wil is, is een weg. Ik zeg altijd: alleen kom je er, maar samen komen wij verder!

Praattafel
Doordat de communicatie met de stad en inwoners centraal staat bij de fractie heb ik als student hieraan mee kunnen werken binnen het fractiebureau. Door een evenement te organiseren: De Praattafel. Hiervoor heb ik alle betrokken partijen rondom kunst, cultuur en evenement voor de studenten in de stad Utrecht uitgenodigd, om het toekomstperspectief van de student te bevorderen. Denk hierbij aan directeuren, wethouders, raadsleden, ondernemers en studenten van de stad. Ik heb met dank aan de gemeente Utrecht de raadszaal kunnen gebruiken in het stadhuis om dit tot een succes te maken. Met een spoken word artiest en dansoptredens om de avond meer invulling te geven. Tijdens mijn stage periode ben ik ook met de fractiemedewerkers op pad gegaan om de stad beter te leren kennen. Wij zijn langs geweest bij de Tussenvoorziening voor een video over initiatief. In Leidsche Rijn hebben wij een tour gekregen van een raadslid om de charmes van de stad te belichten. Ook zijn we langs geweest bij duurzame initiatieven in de stad en heb ik de kans gekregen om te zien wat erbij een campagne komt kijken en hoeveel inspanning het vergt.

Samenwerking
Wat mij het meeste verbaasde was de samenwerking tussen de raadsleden, want voorheen kenden ze elkaar allemaal niet. Ik kwam binnen in een warm bad en daardoor leek het voor mij dat de raadsleden elkaar goed kenden en op elkaar waren in gespeeld. Niet alleen de fractiemedewerkers ondersteunden de raadsleden, maar ook onderling ondersteunden de raadsleden elkaar, al was het meekijken op een portefeuille of een andere perspectief bieden op een vraagstuk. Ze deelden ook hun hart en dat was voor mij iets wat ik graag bij andere werkgevers had willen zien. Het gaf mij de mogelijkheid om weer eens uit te blinken en gaf mij het besef dat wij geen robots zijn.

Positief terugkijken
Met veel dank, kennis en liefde kijk ik terug op mijn stageperiode. Het gaf mij de ruimte  om nieuwe inzichten te creëren. Het leukste vond ik stiekem toch altijd het informele stukje van de fractievergaderingen. Terwijl er tijdens de vergadering wel altijd debatten waren en er werden beslissingen genomen. De ene keer was de vergadering vuriger dan de andere keer alleen er was altijd begrip voor elkaar.

Ook heb ik ondervonden dat een 9 tot 5 mentaliteit niet altijd even wenselijk is. Zeker wanneer de raadsvergaderingen kunnen uitlopen tot aan middernacht! Er is een hoop dynamiek bij de fractie. Om raadstukken voor iedereen toegankelijk te maken, werken de fractiemedewerkers aan de communicatietaal. Hiermee bedenken ze leuke post voor op de sociale media kanalen of maken ze een videoclip over een onderwerp. Gelukkig slagen de fractiemedewerkers er altijd in om het inzichtelijk te maken voor iedereen. Ook kan ik toegeven dat het niet altijd even fijn is om alle raadstukken te lezen, zeker omdat het veel tijd vereist en een hoop concentratie. Gelukkig was er genoeg om in te duiken wat dichtbij mij lag! Hierdoor leefde ik soms op en keek ik uit naar de volgende stukken!

Kom ook kijken!
Dus mocht jij ooit ergens tegen aanlopen en/of ben jij nieuwsgierig naar hoe het werkt binnen de politiek? Neem contact op met jouw lokale partij en vraag of je eens een paar keer mag komen kijken. Ik kan jou verzekeren: D66 Utrecht is er voor iedereen!