Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 mei 2019

Haal meer uit Utrechtse internationals

In Utrecht wonen ongeveer 18.000 mensen met een internationale achtergrond, waaronder Europeanen en vluchtelingen met een verblijfstatus. Zij brengen nieuwe inzichten met zich mee vanuit de hele wereld en zijn waardevol voor de stad. Internationale inwoners moeten grotendeels dezelfde problemen overwinnen als andere Utrechters, maar zij lopen tegen extra obstakels aan. D66 Utrecht vindt dat de gemeente daar wat aan kan en moet doen. Daarom presenteert fractievoorzitter Jony Ferket haar Actieplan Internationals.

Vooroordelen en gebrekkige informatie

Het idee bestaat dat internationals nauwelijks de moeite nemen om te investeren in hun stad. D66 ziet juist dat ze de taal en cultuur willen leren kennen. Bovendien gaat het hier om Utrechters, die mogen stemmen bij lokale verkiezingen. Fractievoorzitter Jony Ferket: “Om internationals gelijke kansen te geven in onze stad moet extra begeleiding en hulp worden geboden. Daarom stellen wij voor om de openingstijden van het International Welcome Center uit te breiden en ervoor te zorgen dat instanties zoals het IND permanent aanwezig zijn.”

Daarnaast wil D66 dat informatie over werken en wonen beter toegankelijk wordt voor internationals. Engelstalige informatie is daarbij niet altijd voldoende. Ook informatie in andere talen, zoals bijvoorbeeld Spaans, is soms nodig. Jony Ferket: “Veel internationals helpen elkaar op online platforms. Maar het blijft voor hen moeilijk om te bepalen of informatie betrouwbaar is. Wij roepen de gemeente op om hierin een leidende rol te nemen.”

Leer Nederlands vanaf dag één

Alle uitdagingen waar internationals tegenaan lopen, zijn gemakkelijker te overwinnen als je Nederlands spreekt of leest. De hoeveelheid initiatieven om Nederlands te leren zijn niet altijd toegankelijk voor álle internationals. Jony Ferket: “Op dit moment betaal je als niet-statushouder je Nederlandse les zelf, en dat is niet goedkoop. Soms geeft dat niet maar als je bijvoorbeeld een vrouw bent van een kennismigrant met minder diepe zakken is het een dure kostenpost.” Met dit actieplan wordt het college opgeroepen om de verschillende opties om de Nederlandse taal te leren duidelijk en overzichtelijk weer te geven.

Lees hier een nieuwsbericht over het Actieplan Internationals.