Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 juli 2020

Gezonde lucht voor iedere Utrechter

Schone lucht is gezonde lucht. Raadslid Jelmer Schreuder: “Niemand kiest de lucht die hij of zij inademt, daarom moet Utrecht zorgen voor schone lucht voor al haar inwoners.” Momenteel blijft de lucht wel binnen de wettelijke minimale eisen, maar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie worden nog niet gehaald.

D66 vindt het belangrijk dat alle Utrechters een goede gezondheid hebben, om dat te bereiken is een realistisch plan nodig. Hiervoor moeten we samenwerken met de stad, van inwoners tot ondernemers. D66 is daarom blij dat een akkoord met de bouw is gesloten om schonere machines te gebruiken. Zo kunnen we er vanuit gaan dat de afspraken haalbaar zijn en er doorgebouwd kan worden in de strijd tegen het woningtekort.

Slopen is opkopen

Voor alle bewoners en ondernemers met een oude auto of bestelbus komt er een opkoopregeling, ook buiten de milieuzone. Utrechters kunnen geld krijgen voor hun oude auto van de gemeente als zij een nieuwe, schonere, kopen. Daarbij wordt de bestaande milieuzone aangesloten bij het landelijke beleid. Dit maakt het voor bewoners van Utrecht en daarbuiten duidelijker welke regels gelden. Door het landelijke beleid zal de milieuzone volgend jaar strenger worden. Jelmer Schreuder: “Voor D66 is een opkoopregeling onlosmakelijk verbonden met aanpassingen aan de milieuzone, en wij zijn heel blij dat deze nu ook in de hele stad beschikbaar komt. Zeker in deze tijd moeten we rekening houden waar de kosten van onze ambities landen. Daarom vind ik het heel verstandig dat nu niet is gekozen voor een directe vergroting van de milieuzone.”

Gezonde Luchtplan

D66 wethouder Eerenberg heeft een uitgebreid pakket gepresenteerd wat de grootste bijdragers aan vieze lucht aanpakt. Het Gezonde Luchtplan is een routekaart die de lucht in de stad gezond maakt voor alle Utrechters. Naast de reeds genoemde maatregelen introduceert het college een Utrechtse houtstookstandaard en wordt fietsen gezonder en veiliger door vervuilende brommers naar de rijbaan te verplaatsen.