Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 november 2019

Eelco Eerenberg kandidaat-wethouder D66 Utrecht

De fractie van D66 Utrecht draagt Eelco Eerenberg voor als nieuwe wethouder. Eerenberg is daarmee de opvolger van de naar Amsterdam vertrokken Victor Everhardt. Eerenberg was meer dan vijf jaar wethouder in Enschede, waarvan enkele jaren locoburgemeester. Fractievoorzitter Jony Ferket: “We mogen in onze handen knijpen dat Eelco naar Utrecht komt. Hij is zeer talentvol en beschikt over de nodige ervaring. Door zijn betrokkenheid als vicevoorzitter van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs van de VNG heeft Eelco een goed netwerk en veel kennis over de jeugdzorg. We zien in hem een grote aanwinst voor onze stad.”

College op volle kracht

De gemeenteraadsfractie van D66 Utrecht wil Eelco Eerenberg voordragen in de gemeenteraad van 19 december. Daar zal worden gestemd over zijn voordracht. Eerenberg: “Utrecht is een fantastische stad met geweldige bewoners, die ik graag snel wil leren kennen. Ik ben er trots op dat de fractie mij voordraagt om hier wethouder te worden. Ik kijk er naar uit om het college weer op volle sterkte te brengen.”

Eerenberg neemt de volledige portefeuille van oud-wethouder Everhardt over: Volksgezondheid, Milieu en Emissieloos vervoer, Jeugd en Jeugdzorg, Stationsgebied en Vastgoed. Ook wordt hij wijkwethouder Leidsche Rijn. Zijn ervaring met de portefeuille Jeugd en Jeugdzorg als wethouder en als bestuurlijk eindverantwoordelijk voor jeugdhulp bij de VNG komt hierbij goed van pas. Eerenberg heeft in Enschede ervaring opgedaan met gebiedstransformaties. Ook op andere thema’s gaat hij met veel energie en de gewenste ervaring aan de slag. Eerenberg: “Victor Everhardt heeft een zeer stevige basis achtergelaten ik ben vereerd dat ik daarop kan bouwen en de afspraken in het coalitieakkoord verder uit mag voeren.”

Van Enschede naar Utrecht

Eelco Eerenberg was meer dan vijf jaar wethouder in Enschede. Hij was verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Onderwijs, Jeugdzorg, Duurzaamheid, Economische Zaken en Stadsdeel Centrum. Ook vervulde hij gedurende vier jaar de rol van locoburgemeester. Eerenberg werd in 2015 gekozen tot Beste Jonge Bestuurder van Nederland in een verkiezing van Binnenlands Bestuur. Voordat hij bestuurder werd, studeerde hij Informatica en was tegelijkertijd raadslid voor D66 in Enschede.

Eelco Eerenberg is geboren en opgegroeid in Hilversum en kent de regio Utrecht zodoende goed. Ook heeft hij twee jaar in Utrecht gewerkt. Hij is getrouwd met Karlijn en samen hebben zij een dochter. Eerenberg: “De druk op de Utrechtse huizenmarkt is mij niet onbekend natuurlijk. Toch doe ik er alles aan om samen met mijn gezin op korte termijn naar mijn nieuwe thuisstad te kunnen verhuizen. Daar hebben wij als gezin enorm zin in. Verder kijk ik ernaar uit om snel veel Utrechters te ontmoeten en als wijkwethouder Leidsche Rijn alle verhalen over de wijk te horen. ”

Tijdens de raadsvergadering van 19 december 2019 heeft de Utrechtse gemeenteraad ingestemd met de voordracht van Eelco Eerenberg. In 2020 is hij gestart met zijn werkzaamheden.