Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 27 november 2019

Duidelijkheid voor ouders over voorschoolse educatie

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor gelijke kansen is dat kinderen niet met een achterstand beginnen. D66 verwacht van het college de maximale inzet om de harmonisatie van de voorschoolse educatie in goede banen te leiden. Raadslid Mohammed Saiah: “In Utrecht bereiken we op dit moment 97% van alle kinderen die recht hebben op voorschoolse educatie. We zijn trots dat we in Utrecht zo’n hoog bereik hebben. Des te groter is het belang om hier tijdens de transitie zorgvuldig mee om te gaan. D66 vindt dat ieder kind met een goede basis aan de start staat. Daarvoor is het betrekken van ouders door middel van goede communicatie essentieel. Dat kan veel beter dan het nu gaat!”

Onduidelijke brief

D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA hebben zorgen en vragen over de communicatie rondom de harmonisatie van de voorschoolse educatie. Aanleiding voor die vragen is een brief die ouders eind november hebben ontvangen. Daarin wordt het nieuwe tarief voor de voorschool van hun kinderen vermeld. Via de brief worden de ouders verzocht om de overeenkomst voor de plaatsing van hun kind binnen een week te tekenen. Saiah: “Bedragen voor de voorschool gaan van enkele tientjes per jaar naar enkele duizenden euro’s per jaar.  Een deel van het bedrag wordt vergoed door de gemeente, maar dat moet wel duidelijk uitgelegd worden aan ouders. Wat dat betreft is de verstuurde brief onduidelijk, niet toegankelijk en het geeft ouders onvoldoende informatie om een goede keuze te maken. De termijn waarop ouders moeten tekenen bij het kruisje is veel te kort, als zij niet weten of ze bijvoorbeeld recht hebben op korting of toeslag.”

D66 stelt, samen met ChristenUnie, GroenLinks en PvdA tijdens het vragenuur van aanstaande donderdag vanaf 17.00 uur vragen over de brief en de situatie rondom de voorschoolse educatie in Utrecht. De vragen zijn als bijlage toegevoegd.