Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 oktober 2019

Digitalisering van Utrecht vraagt om een stevige aanpak

Technologie is niet meer weg te denken uit de stad. Op je mobieltje kijken hoe je moet reizen, het gebruik van robots in het UMC bij complexe operaties, tot slim laden van auto’s en energieopslag. Technologie kan bijdragen aan het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken en het vergroten van kansengelijkheid. Maar dan moeten er wel keuzes worden gemaakt. In de TechVisie Utrecht: Voor digitale vrijheid presenteert D66 een aantal voorstellen. Fractievoorzitter Jony Ferket: “Om digitale technologie voor ons te laten werken moeten we niet op onze handen zitten en het ons laten overkomen. Wij moeten de technologie zelf vormgeven en aan het stuur zitten. Dat vraagt om weloverwogen keuzes.”

Digitale agenda voor de toekomst

D66 wil dat de gemeente samen met de stad een stedelijke technologie agenda maakt. Samen met inwoners en organisaties stellen we daarin vast wat toekomstige uitdagingen en kansen zijn. Denk bijvoorbeeld aan spelregels voor het bewaren van data, of de vraag hoe we kunnen zorgen voor snel internet voor iedereen. D66 wil ook dat de gemeente het initiatief neemt voor een toekomstig Utrechts Datalab. Daarin kunnen overheden, inwoners, organisaties en bedrijven samenwerken aan digitale oplossingen voor maatschappelijke Fractievoorzitter Jony Ferket: “We hebben als gemeente veel informatie, bijvoorbeeld over verkeer. Laten we andere partijen stimuleren om ook data te delen in een open data platform met gezamenlijke spelregels. Zo kunnen we samen werken aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de stad.”

Privacy is cruciaal

D66 kiest nadrukkelijk voor het beschermen van privacy, want zonder privacy geen vrijheid. Fractievoorzitter Jony Ferket: “Wij kennen ook de voorbeelden waarbij overheidsbestanden en persoonsgegevens gekoppeld worden met als doel het opsporen van uitkeringsfraude. Daar krijgen wij de rillingen van.” D66 doet in de Techvisie een aantal privacy voorstellen. Zo moet de gemeente terughoudend zijn met gezichtsherkenning via camera’s. Er moet een einde komen aan het opslaan van gegevens van inwoners door wifi-tracking. D66 stelt ook voor om camera’s in de publieke ruimte te voorzien van een korte toelichting over wat er met de geregistreerde gegevens gebeurt.

Versterk digitale vaardigheden

Op veel Utrechtse scholen wordt gebruik gemaakt van ict in de lessen. D66 wil dit verder stimuleren, bijvoorbeeld door programmeerlessen. Net zoals rekenen zijn digitale vaardigheden nodig om te snappen hoe de wereld om ons heen werkt. Fractievoorzitter Jony Ferket: “In onze gedigitaliseerde wereld is het belangrijk om kinderen te laten proeven aan de wereld van ict en techniek. Programmeerlessen kunnen daarbij helpen. Naast programmeerlessen zijn ook andere lessen over digitale innovatie en mediawijsheid belangrijk.”

D66 Utrecht biedt haar TechVisie vandaag aan wethouder Linda Voortman aan. Enkele voorstellen worden tijdens de behandeling van de Programmabegroting gedaan. Andere voorstellen worden de komende maanden ingediend. Begin dit jaar kwam de Techvisie 2.0 naar buiten van Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven.

Lees hier de hele TechVisie Utrecht, voor digitale vrijheid