Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 5 november 2009

D66: verkeersplannen Utrecht voor iedereen slecht

 
D66 in Utrecht zag de raadsinformatieavond van 3 november 2009 over het ALU (Actieplan Luchtkwaliteit) als een bevestiging voor wat de fractie steeds had gedacht: het ALU is voor niemand goed, de besluitvorming deugt niet en tot overmaat van ramp ligt het onaangepaste ALU in Den Haag en kan de minister van Utrecht eisen dat het wordt uitgevoerd.

Uit alle delen van de stad kwamen dinsdag 3 november 2009 mensen naar het stadhuis om hun zorgen over het ALU te uiten. D66-raadslid Arjan Kleuver: "Als bewoners, milieugroeperingen en ondernemers – groepen die het lang niet altijd met elkaar eens zijn – allemaal zeggen dat het ALU niet goed is, dan zien wij daarin een bevestiging van wat wij steeds gevonden hebben. Een onrijp plan dat per saldo zorgt voor slechtere luchtkwaliteit, veel verkeersoverlast en geen betere bereikbaarheid. Het enige wat je er mee bereikt is dat Utrecht door kan gaan met bouwen."

Kleuver: "De vraag is: wat nu? Uit een juridisch rapport blijkt dat wanneer de gemeenteraad niet akkoord gaat met het ALU, de minister kan eisen dat het wél wordt uitgevoerd. Tenzij we alternatieven verzinnen. Die alternatieven zijn er wel, maar één raadslid kan nóóit aantonen dat zijn alternatief beter is, omdat een raadslid nou eenmaal niet beschikt over verkeersmodellen, honderden ambtenaren of een meetnetwerk. Bovendien zit er een grote tijdsdruk op.

De D66-fractie vindt dat de gemeenteraad op een verschrikkelijke manier geringeloord wordt en daarmee ook de inwoners en ondernemers van deze stad.”

En dan zijn er ook nog de Pakketstudies. D66 wil deze studies niet uitvoeren en heeft daarvoor ook gepleit in de gemeenteraad. De partij kreeg echter geen meerderheid achter zich, met als gevolg dat inwoners van Leidsche Rijn de komende twintig jaar in onzekerheid zitten of er nu wel of geen snelweg door hun wijk komt. 100 kilometer per uur op de nieuwe NRU lijkt D66 te snel en niets opleveren voor de bereikbaarheid of de doorstroming. “Maar,” zegt Kleuver, “we weten officieel nog helemaal niks. De wethouder staat blij de plannen op RTV Utrecht te verkondigen en de volksvertegenwoordiging moet alles uit de pers vernemen.”