Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 13 oktober 2021

D66 Utrecht presenteert advieslijst #GR22

”Deskundig, divers en vernieuwend”

D66 Utrecht presenteert vandaag haar advieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Lijsttrekker Maarten Koning: ‘’We zijn trots op deze deskundige, diverse en vernieuwende lijst met kandidaten die staan te springen om de groei van Utrecht in goede banen te leiden. Ik kijk er naar uit om met dit team campagne te gaan voeren en te werken aan een bruisend, groen en kansrijk Utrecht!’’

Leden van D66 Utrecht konden zich tot en met 4 september aanmelden als kandidaat-raadslid en in september heeft de lijstadviescommissie (LAC) een gesprek gevoerd met de kandidaten. Afdelingsvoorzitter Tom Kunzler: ‘’We zijn overweldigd door meer dan 50 aanmeldingen en de hoge kwaliteit van de kandidaten stelde onze voor moeilijke keuzes. We hebben een stevige en diverse advieslijst kunnen samenstellen waar Utrechters zich in kunnen herkennen.’’

Op de advieslijst komen alle Utrechtse wijken terug, is ruimte voor jong en oud, van student tot ondernemer, diverse achtergronden en levenservaringen, en experts op alle belangrijke thema’s.

Het woord is nu aan de leden
De kandidaten zullen zich woensdagavond 13 oktober vanaf 20:00 presenteren in de Moestuin en deze bijeenkomst is live te volgen via YouTube. Daarna is het woord aan de leden van D66 Utrecht die van 14 oktober tot en met 26 oktober via een digitale stemming het laatste woord krijgen over de kandidatenlijst en de volgorde. Hiervoor ontvangen stemgerechtigde leden automatisch een e-mail met persoonlijke uitnodiging voor de digitale stemming. Op 28 oktober maakt D66 Utrecht de definitieve kandidatenlijst bekend.

De advieslijst is opgesteld door de lijstadviescommissie (LAC) – bestaande uit Maarten Koning (lijsttrekker), Tom Kunzler (afdelingsvoorzitter) en Melanie van der Horst (stadsdeelbestuurder Amsterdam-West) – op basis van gesprekken met de kandidaten. Een overzicht van alle kandidaten – verkiesbaar en onverkiesbaar – inclusief hun motivatie of persoonlijke reactie op het lijstadvies is te vinden in het kandidatenboek.

Hieronder is de advieslijst van verkiesbare kandidaten te vinden, inclusief de namen van de tien lijstduwers die door het bestuur onderaan de lijst mogen worden toegevoegd na de interne stemming. De lijstduwers zullen op de plekken 41 tot en met 50 komen te staan en vervangen na de interne stemming de kandidaten die op plek 41 of hoger staan.

Een deskundige, vernieuwende en diverse top 20

 1. Maarten Koning (Zuid) is al eerder verkozen als lijsttrekker van D66 Utrecht.
 2. Venita Dada-Anthonij (Leidsche Rijn) is de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst. Zij woont met haar man en drie kinderen in Leidsche Rijn en groeide op in Overvecht, als dochter in een gezin met Moluks-Indonesische wortels. Venita is marketing specialist en werkt als zelfstandig ondernemer.
 3. Op nummer 3 staat het bekende gezicht Susanne Schilderman (Zuidwest), die momenteel fractievoorzitter is. Zij is een autoriteit op het gebied van stedelijke ontwikkeling en een voorvechtster voor de fiets en privacy.
 4. Nummer 4 op de lijst is voor Berdien van der Wilt (Overvecht), een nieuwkomer die opkomt voor gelijke kansen in het onderwijs en op de woningmarkt, en wil bouwen aan bestaanszekerheid voor iedere Utrechter. Ze is expert op het gebied van schulden en armoede.
 5. Has Bakker (West) staat op nummer 5. Als ervaren raadslid neemt hij kennis mee over financiën en is hij binnen de stad bekend als woordvoerder sport, volksgezondheid en participatie.
 6. Nummer 6 is voor wederom een nieuwkomer: Hans Geleijns (Noordoost), een 60-jarige ondernemer die expert is op de gebieden duurzaamheid, de energietransitie en de Omgevingswet.
 7. Op nummer 7 staat Ralph Peters (Noordoost), momenteel al raadslid. Hij buigt zich in de huidige raad over dossiers zoals de toekomst van de Binnenstad en het Stationsgebied, en is woordvoerder Economische Zaken.
 8. Nummer 8 is voor Cherine Benjmil (Leidsche Rijn), een 20-jarige HBO-student Bestuurskunde. Haar ervaring met kansenongelijkheid en als mantelzorger heeft haar strijdbaar gemaakt om de overheid toegankelijker te maken voor wie het niet vanzelfsprekend is om voor eigen belangen op te komen.
 9. Joost Vasters (Haarzuilens) staat op nummer 9. Naast zijn werk als consultant is hij zeer betrokken in zijn lokale gemeenschap, als bestuurslid van een energiecoöperatie en in de medezeggenschapsraad van twee basisscholen in Vleuten en Haarzuilens.
 10. Op nummer 10 staat Achraf Ait Daoua (Lunetten), een fanatieke sporter die naast dat hij vader is van een dochter, voor de overheid werkt aan het verbeteren van cybersecurity.
 11. Nummer 11 wordt ingevuld door Dirk-Jan van Vliet (West), medewerker van het wetenschappelijk bureau van D66 met stevige kennis van het sociaal-liberalisme. Hij is een voorvechter van liberale waarden.
 12. Andrea Schouw-Naphegyi (Leidsche Rijn) staat op nummer 12. Zij is reeds raadslid voor D66 en is als ervaringsdeskundige betrokken bij het verbeteren van de toegankelijkheid in Utrecht in de breedste zin van het woord: van overheidsinformatie tot aan de fysieke toegang tot gebouwen en openbaar vervoer.
 13. Isabelle Booij (Noordoost) staat op plek 13, is student en actief in diverse studentensportverenigingen. Zij wil zich hard maken voor betaalbare huizen voor student en starter in Utrecht en voor voldoende ruimte voor (studenten)sport.
 14. Nummer 14 is voor Nadia Stylianou (West). Zij wil zich inzetten voor gelijke kansen in Utrecht omdat ze zelf heeft ervaren wat het grijpen van deze kansen voor haar heeft betekend. Haar visie; een sterke stad met oog voor de verschillende behoeftes van jong tot oud.
 15. Didi El Moussaoui (Leidsche Rijn) staat op plek 15. Hij is gemeenteraadslid geweest in buurgemeente Nieuwegein. Hij wil Utrechters helpen die zelf niet gemakkelijk de weg naar de gemeente kunnen vinden.
 16. Op plek 16 staat Jonathan Koerselman (Zuid) die werkzaam is bij de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een hart voor onderwijs en cultuur en draait als DJ voor onder andere de skate parade en creëert concepten voor evenementen.
 17. Daniël Nuijten (Lunetten) staat op plek 17 en hij is momenteel als fractiemedewerker werkzaam bij D66 Utrecht. Hij heeft sterke banden met de Utrechtse roeisport en kent de raad vanuit zijn huidige werk goed.
 18. Op plek 18 staat Emma Dolmans (West). Zij studeert pabo aan de Hogeschool Utrecht en onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht en was bestuurslid bij de Jonge Democraten Utrecht..
 19. Nils de Kleijn (Zuidwest) staat op plek 19 en hij schreef mee aan het verkiezingsprogramma van D66 Utrecht. Daarnaast werkt hij als coördinator en begeleider van educatieve programma’s bij ProDemos in Den Haag.
 20. Op plek 20 staat Marlous Albers (Binnenstad) en zij is werkzaam als IT consultant. Zij was bestuurslid bij D66 Rotterdam en ondersteunt de campagne van D66 Utrecht.

Bekijk alle kandidaten en verdere motivaties in het kandidatenboek.

‘De lijst is een optimale mix van diversiteit en deskundigheid’, aldus lijsttrekker Maarten Koning. ‘Niet alleen is het een goede samenstelling van talent en bewezen succes, maar ook van karakters die elkaar aanvullen, die kunnen samenwerken, en de progressieve waarden van D66 uit willen dragen om onze stad mooier te maken.’ Afdelingsvoorzitter Tom Kunzler: ‘Voor ons als lijstadviescommissie is het eervol om deze lijst aan onze leden voor te mogen leggen. Aan hen is nu het laatste woord’.

Advieslijst (verkiesbare kandidaten)
1. Maarten Koning (eerder verkozen als lijsttrekker)
2. Venita Dada-Anthonij
3. Susanne Schilderman
4. Berdien van der Wilt
5. Has Bakker
6. Hans Geleijns
7. Ralph Peters
8. Cherine Benjmil
9. Joost Vasters
10. Achraf Ait Daoua
11. Dirk-Jan van Vliet
12. Andrea Schouw-Naphegyi
13. Isabelle Booij
14. Nadia Stylianou
15. Didi el Moussaoui
16. Jonathan Koerselman
17. Daniel Nuijten
18. Emma Dolmans
19. Nils de Kleijn
20. Marlous Albers
21. Lyke Veen
22. Jente Koopmans
23. Manon Julicher
24. Erik Mooij
25. Joris Canoy
26. Damien Storimans
27. Tim Vos-Goedhart
28. Wiljan de Jong
29. Viktor Berentzen
30. Hennie Zoontjes
31. Gerben Hiemstra
32. Lennard Kosterman
33. Pedro Nobbe
34. Laura Vervaart
35. Ferdie den Butter
36. Dave de Jong
37. Felix Beckebanze
38. Huseyin Sari
39. Roel Masselink
40. Rudolph Vermeer
41. Micha Beekman
42. Youri Blom
43. Monique Eijgenberger

Lijstduwers
41: Matthijs Sienot
42: Corine van Dun
43: Robbert Kalff
44: Jony Ferket
45: Daan Smeltzer
46: Sanne Scholten
47: Eelco Eerenberg
48: Anke Klein
49: Klaas Verschuure
50: Hind Dekker-Abdulaziz

De lijstduwers zullen op de plekken 41 tot en met 50 komen te staan en vervangen na de interne stemming de verkiesbare kandidaten die op plek 41 of hoger staan.

Op grond van het Huishoudelijk Reglement(art. 6. 17) wordt apart gestemd over kandidaten die hebben aangegeven een ‘verkiesbare plaats’ te willen en kandidaten die hebben aangegeven een ‘onverkiesbare plaats’ te ambiëren.

Bij de uitslag van de interne verkiezingen worden kandidaten die hebben aangegeven een ‘onverkiesbare plaats’ te willen in volgorde van de interne verkiezingsuitslag geplaatst ná de kandidaten die hebben aangegeven een ‘verkiesbare’ plaats te willen.

Heb je vragen over de stemming die vanaf donderdag 14 oktober start of procedures? Neem dan contact op met AVC@d66utrecht.nl. Heb je andere vragen? Neem dan contact op met bestuur@d66utrecht.nl.

Meer informatie over het proces en de besluiten rondom de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is hier te vinden.