Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 1 juni 2018

D66: Trots op coalitieakkoord met GroenLinks en ChristenUnie

D66: Trots op coalitieakkoord met GroenLinks en ChristenUnie

De fractie van D66 Utrecht is trots op het nieuwe coalitieakkoord met GroenLinks en de ChristenUnie. Het nieuwe akkoord is vandaag gepresenteerd. Onderhandelaar en aanstaand wethouder Klaas Verschuure: ‘We hebben een aantal weken stevig en zorgvuldig onderhandeld. We zijn erg blij met het eindresultaat. We kiezen voor meer woningen, beter onderwijs en een duurzamer en groener Utrecht.’ Verschuure voerde onderhandelingen met fractielid Susanne Schilderman. Ook zij is tevreden met het eindresultaat: ‘De sfeer aan tafel was goed en constructief. We hebben hard gewerkt aan een gedeelde visie op de opgaven van onze stad. Dit geeft veel vertrouwen in de samenwerking voor de komende vier jaar.’
 
Kansen voor alle Utrechters
 
Ook fractievoorzitter Jony Ferket is blij met het akkoord. Ferket: ‘Klaas Verschuure en Susanne Schilderman hebben het geweldig gedaan aan de onderhandelingstafel. De belangrijkste punten uit ons verkiezingsprogramma komen duidelijk naar voren in dit programma. We gaan met investeringen in onderwijs, talentontwikkeling en de arbeidsmarkt ook echt voor kansen voor alle Utrechters.’
 
Prettig en betaalbaar wonen
 
Utrecht is populairder dan ooit. Dat dreigt wonen onbetaalbaar te maken voor Utrechters met een middeninkomen. Dit coalitieakkoord zorgt dat er duizenden middenhuurwoningen worden bijgebouwd. We zorgen dat er meer groen is om prettig te leven. De woningbouw wordt over het algemeen ook versneld. Zo blijft wonen in Utrecht voor iedereen bereikbaar.
 
Het allerbeste onderwijs
 
Het lerarentekort in Utrecht wordt aangepakt. Er worden miljoenen extra geïnvesteerd in onderwijs. Dit geld zal ook worden geïnvesteerd in talentontwikkeling en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Taalachterstanden bij jonge kinderen worden aangepakt. De voorschool wordt toegankelijk voor ieder (tweejarig) kind dat achterstanden heeft.
 
Duurzame toekomst
 
Een van de speerpunten van D66 is de verduurzaming van Utrecht. In het coalitieakkoord is afgesproken dat nieuwe woningen zonder aansluiting op aardgas worden gebouwd. Bovendien worden nieuwe woningen zo gebouwd dat ze niet meer energie verbruiken dan ze opwekken. Fietsers en voetgangers krijgen op kruispunten voorrang. Goed voor de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van de groeiende stad.
 
Meer om trots op te zijn
 
De Utrechtse D66-fractie is trots op nog meer punten in het coalitieakkoord. Zo wordt er werk gemaakt van horeca in de wijken buiten de binnenstad. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van voorzieningen in Leidsche Rijn. De stad zet vol in op de komst van de Vuelta in 2020, waardoor Utrecht de eerste stad in de wereld zou worden waar zowel de Tour de France, de Giro en de Vuelta zijn gestart. Ook komen er extra sportvelden en sporthallen bij en wordt het Regenboogakkoord uitgevoerd.