Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 november 2018

D66: Nieuw perspectief voor amateurkunsteducatie

D66 vindt het jammer dat het doek definitief valt voor het Utrechtse Centrum voor de Kunsten (UCK). Al een aantal jaren zijn de financiële problemen van het UCK bij de Utrechtse raad bekend, en iedere keer wordt er creatief meegedacht over hoe dit op te lossen. Voor de zomer bleek dat de situatie onhoudbaar is geworden. D66-raadslid Ellen Bijsterbosch: “Goed dat de gemeente Utrecht de regie pakt. De situatie van de afgelopen jaren was vooral niet in het belang van docenten en cursisten. Amateurkunsteducatie in onze stad is toe aan een nieuw perspectief.”

De inhoud voorop
D66 vindt het belangrijk dat de cursisten en docenten snel weten waar ze aan toe zijn. In elk geval kunnen zij het lopende cursusjaar afmaken bij het UCK, zoals beloofd is aan de gemeenteraad. Het bedrag van ongeveer 1 miljoen dat jaarlijks beschikbaar was voor het UCK, blijft beschikbaar voor amateurkunsteducatie. Bijsterbosch: “We stellen het bedrag nu beschikbaar vanuit de doelen die we willen bereiken, zoals een toegankelijk aanbod bij jou in de wijk maar ook een betere arbeidsmarktpositie voor zelfstandige docenten.” D66 wil dat het college zich inzet om per september 2019 zoveel mogelijk alternatieven in de startblokken te hebben staan. Daar biedt de sectoranalyse amateurkunst genoeg aanknopingspunten voor. Laat culturele spelers in de stad inhoudelijke samenwerkingen opzoeken, om tot een mooi gevarieerd aanbod te komen!

Toekomst Domplein
Ook ziet D66 graag dat de locatie aan het Domplein behouden blijft voor cultureel gebruik. Ook hier staat de inhoudelijke afweging voorop. Met name functies op het gebied van theater en dans, en met name aanbod dat óók aantrekkelijk is voor mensen buiten onze stad is hiervoor geschikt. Op welke manier en in welke vorm het pand aan het Domplein invulling krijgt in de toekomst, zal eveneens binnenkort in de raad worden besproken.