Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 februari 2015

D66: ‘Gemeente, schaf onnodige sekseregistratie af!’

D66 wil dat de gemeente onnodige sekseregistratie afschaft. D66-raadslid Anne Marijke Podt stelt daar vandaag vragen over aan het college. Op veel aanvraagformulieren moeten Utrechters invullen of ze man of vrouw zijn, terwijl dat voor de aangevraagde dienst vaak helemaal niet nodig is.

Hokjesdenken

D66 ontvangt regelmatig klachten over deze vorm van onnodige bureaucratie. Podt: “De gemeente dwingt Utrechters op deze manier om zich zonder enige reden te registreren als man of vrouw. Daar hebben veel mensen moeite mee. D66 vindt dat het niet meer van deze tijd is dat de overheid mensen in hokjes dwingt waarin ze zich niet thuis voelen. Waarom is het bijvoorbeeld nodig te registreren of iemand man of vrouw is als er een zaaltje in een buurtcentrum gehuurd wordt?”

Landelijke afschaffing

D66 wil dat de gemeente inventariseert op welke gemeentelijke formulieren de sekseaanduiding weggehaald kan worden. Op dit moment wordt landelijk ook door de staatssecretaris van Justitie onderzocht of de sekseregistratie afgeschaft kan worden, bijvoorbeeld op paspoorten. Podt: “In Utrecht is iedereen vrij om zichzelf te zijn. We willen dat Utrecht voorop loopt en de regering alvast het goede voorbeeld geeft!”