Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 september 2017

D66: Betere conversieregeling erfpacht

D66 is tevreden met het aangepaste voorstel voor een nieuwe conversieregeling. De door ons in maart gevraagde laatste aanpassingen aan de conversieregeling erfpacht zijn door de wethouder goed verwerkt. We zijn blij dat het einde van dit dossier in zicht is. D66-gemeenteraadslid Lars Roodenburg: “D66 wil graag het erfpachtdossier sluiten, een dossier wat al sinds 1989 speelt. De nieuwe conversieregeling 2017, is wat ons betreft, dan ook het sluitstuk”. De nieuwe conversieregeling is een stuk voordeliger dan de oude regeling uit 2003 die nu geldt. Daarnaast biedt de nieuwe conversieregeling meer zekerheid voor de erfpachters.

Meer afkoopopties voor erfpachters
Naast de twee bestaande opties uit het voorstel, in één keer afkopen of vastklikken, wordt de door D66 voorgestelde tussenvorm ook meegenomen door het college. Deze tussenvorm staat toe dat een deel van de afkoopsom één keer vooraf kan worden betaald en dat het restant van de afkoopsom wordt vastgeklikt. Roodenburg: “Ik ben heel blij dat de tussenvorm van de afkoopregeling mogelijk wordt. Door deze tussenvorm, kunnen ook mensen gebruikmaken van het aanbod  die het gehele bedrag niet in één keer kunnen betalen”. Verder heeft Roodenburg begrip voor de erfpachters die dit niet ver genoeg vinden gaan. Wat nu op tafel ligt is hoogst haalbare politieke resultaat op dit moment.

Communicatie en termijnen
D66 heeft in de commissie benadrukt dat de communicatie van de gemeente nu piekfijn in orde moet zijn. Alle erfpachters krijgen een aanbod van de gemeente voor 1 april 2018. Erfpachters hebben dan tot 31 december 2018 de tijd om gebruik te maken van het aanbod. Op 2 november 2017 zal de gemeenteraad definitief het voorstel voor de nieuwe conversieregeling vaststellen. Roodenburg: ”We willen alle erfpachters bedanken voor hun inzet en constructieve houding gedurende dit langdurige proces. Mede door hun inbreng is het een betere en voordeligere regeling dan de huidige en het voorstel biedt erfpachters zekerheid voor de toekomst.”