Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 8 oktober 2019

Cultuurnota: ruim baan voor vernieuwing en nieuw talent

Cultuur is van iedereen, voor iedereen en voor iedereen anders. In de nieuwe Utrechtse Cultuurnota is die veelzijdigheid goed terug te zien. De nieuwe nota geeft ook ruim baan aan vernieuwing, experiment en samenwerking over disciplines heen. Nieuw is dat er naast een vierjarige subsidie een tweejarige subsidieregeling komt. Ellen Bijsterbosch: “Ik word vrolijk van de nieuwe nota. Zeker met de tweejarige regeling geeft Utrecht échte kansen aan talentvolle aanstormende makers en nieuwe initiatieven.”

Ruimte voor cultuur

Het gebrek aan betaalbare productie- en presentatieplekken voor Utrechtse kunstenaars en makers vraagt continu aandacht. D66 ziet kansen om hierin samen te werken met de stedelijke regio. Bijsterbosch: “Nu we een regionaal cultuurfonds gaan opzetten samen met het Rijk, de provincie en Amersfoort lijkt het mij handig om een duidelijke richting te kiezen. Wat mij betreft zetten we vol in op die broodnodige fysieke ruimte voor cultuur!” De wethouder komt hiervoor in 2020 met een voorstel.

Gezonde sector

De arbeidsmarktpositie van kunstenaars en anderen werkzaam in de culturele sector laat te wensen over. Daarom heeft de sector zelf de Fair Practice Code opgesteld, waarmee we ook in Utrecht aan de slag gaan. Ellen Bijsterbosch: “D66 vindt het belangrijk dat het duidelijk is voor culturele instellingen wat er van hen wordt verwacht op het gebied van eerlijke beloning als zij subsidie aanvragen. En na het toekennen van subsidie mag onze aandacht niet verslappen.” D66 wil daarom dat het college met de sector in gesprek blijft en de gemeenteraad actief op de hoogte houdt gedurende de aankomende jaren. Zo kan de raad ook bijsturen of eventueel hulp bieden.

Voor een gezonde sector zijn ook goede zakelijk leiders cruciaal. Zij zijn alleen schaars. Bijsterbosch: “Zeker bij jonge makers komt de zakelijke ontwikkeling nog al eens achter het artistieke aanhobbelen. Ik ben blij dat de wethouder mij heeft toegezegd aan de slag te gaan met een ontwikkeltraject voor zakelijk leiders.”

Opfrisbeurt voor de Culturele Zondagen

In het licht van Fair Practice zijn wat D66 betreft ook de Culturele Zondagen toe aan bezinning. Bijsterbosch: “Ik denk dat we het er over moeten hebben of we het nou wenselijk vinden dat gratis voor de toeschouwer ook gratis optreden door artiesten betekent.” D66 ziet verder kansen om samen met de sector de promotieagenda aan te scherpen. Bijsterbosch: “Hoe zorgen we er nou voor dat cultuur écht de hele stad bereikt, hoe zetten we Utrechts talent in de schijnwerpers en hoe werken we aan onze internationale agenda? Ik zie nog veel mogelijkheden voor verbetering!”

Lees hier 
de inmiddels aangenomen cultuurnota