donderdag 10 april 2014

D66 steunt schone start raamprostitutie

Er komt weer ruimte komt voor raamprostitutie in Utrecht. Een jaar geleden werden de werkplekken voor raamprostitutie gesloten na verdenkingen van mensenhandel. Een meerderheid van de raad stemde donderdag in met de ontwikkeling van een nieuwe prostitutiezone langs de Einsteindreef. D66 steunt deze schone start van de raamprostitutie.

Ramen open

In afwachting van de nieuwe prostitutiezone worden er ter hoogte van het oude ziekenhuis 32 tijdelijke ramen geopend. Binnen enkele maanden kunnen veel vrouwen weer aan het werk. D66-raadslid Selma Bas: “D66 heeft er altijd op aangedrongen dat de vrouwen snel weer aan het werk kunnen. We moeten voorkomen de prostitutie naar de illegaliteit verschuift en dat de veiligheid van vrouwen in gevaar komt. Het is daarom goed dat de vrouwen met deze schone start straks weer een werkplek hebben.”  

Welzijn

Al sinds afgelopen zomer is er geen raamprostitutie meer in Utrecht. Alle ramen werden door de burgemeester gesloten nadat er aanwijzingen waren voor betrokkenheid bij mensenhandel. Bas: “Het welzijn van de vrouwen staat voorop. Daarom hebben we de burgemeester vorig jaar ook gesteund. In december hebben we vervolgens de regels voor raamprostitutie verder aangescherpt. Die aanscherping was nodig om het welzijn en de veiligheid van vrouwen te verbeteren. Zo is de leeftijdsgrens van prostituees verhoogd naar 21 jaar en mogen exploitanten niet meer dan 20% van het totaal aantal ramen uitbaten.”

Nieuwe locatie

Begin dit jaar werd duidelijk dat de raamprostitutie niet kon terugkeren naar de boten aan het Zandpad. Het waterschap is eigenaar van de ligplaatsen en staat prostitutie daar niet langer toe. Daarom is gezocht naar geschikte locaties. Bewoners, exploitanten en de politie gaan er nu samen voor zorgen dat de leefbaarheid en veiligheid rond de nieuwe prostitutiezone aan de Einsteindreef goed gewaarborgd blijft.”

Google+